Cuidar-nos amb el ioga en temps de crisi: la respiració i altres recursos
Cuidar-nos amb el ioga en temps de crisi: la respiració i altres recursos El ioga és una disciplina espiritual que té com a objectiu primari
El ioga va d’hàbits. En sànscrit se’n diuen samskara.
Hi ha hàbits beneficiosos i, d’altres que, tot i que poden ser plaents momentàniament, a la llarga poden ser perjudicials. Hi ha hàbits dels quals som conscients de tenir-los, i d’altres dels quals no ens adonem. Hi ha hàbits més directament relacionats amb la nostra salut física, i d’altres que ens afecten psicològicament, tot i que, en general, tots ens influeixen tant a nivell físic com a nivell mental perquè el cos i la ment estan íntimament connectats.
Un samskara és un moviment habitual de la ment.
Imaginem-nos que la nostra ment és plena d’una xarxa de carreteres. Prenem-ne una qualsevol: una acció que anem repetint i que anem tornant habitual dibuixa una d’aquestes carreteres. Aquesta acció pot ser per exemple menjar mirant la televisió, o estar-se hores diàries assegut al sofà mirant la televisió, o discutir mentre es menja en família, o bé satisfer la tristor omplint l’estómac, o fumar, o deixar-ho tot per a després, o actuar per impuls, o no fer exercici, o mirar el mòbil cada dos per tres… La carretera va imprimint-se més profundament en la nostra ment a mesura que l’anem repetint en el temps. El fet de no adonar-nos-en i anar repetint-la un dia rere l’altre, va enfortint-la i transformant-la en habitual. Quan ens n’adonem ja la tenim molt interioritzada i la carretera ja és una autopista amb uns guarda-rails els quals ens costarà molt de sobrepassar. Aquesta acció s’ha transformat en un hàbit que no podem abandonar i que ens arrossega a repetir-lo una i altra vegada. Hem creat un condicionament, un samskara. El problema és que aquest samskara ens agita la ment i la manifestació d’aquesta agitació podem no relacionar-la amb aquest hàbit. I l’agitació de la ment duu al sofriment emocional, la negativitat, alteracions fisiològiques i respiratòries. Perquè el cos i la ment viuen agafats de la mà.
No obstant això, també comptem amb samskares d’apaivagament i de calma. Hi ha molts bons hàbits que ens aporten pau i ens ajuden a gaudir d’una bona salut física i mental a curt, mitjà i llarg termini. Fer ioga n’és un, dur una dieta equilibrada, fer exercici moderat diàriament, sopar de manera lleugera, llegir un llibre inspirador, riure, tenir un hobby saludable com la jardineria o l’excursionisme o pintar o simplement passejar el gos…la llista pot ser molt llarga, igual que la dels samskares agitadors.
El truc per a un vida millor és disminuir els samskares d’agitació i augmentar els d’apaivagament. El problema rau en què els primers són molt fàcils d’adquirir i molt difícils d’abandonar, a més, per a combatre’ls primer has de ser conscients d’ells; i els segons demanen un cert esforç per contreure’ls: si en realitzar-los ens donen plaer i valorem els beneficis que ens aporten ens serà més fàcil de mantenir-los.
En tots dos casos ens cal una bona dosi de voluntat i fe, tant per aconseguir abandonar-ne un de negatiu com per a adquirir-ne un de positiu. Voluntat perquè val molt la pena, es tracta de la nostra felicitat! Fe perquè hem de creure en nosaltres! Creure en nosaltres mateixos també és sinònim de felicitat! I motivació, essent conscients dels beneficis que n’obtindrem.
Personalment sé els beneficis que m’aporta la pràctica diària del ioga, el ioga és la unió del cos, la ment i la respiració, és estar amb tu a l’instant present, és benestar. Hi ha èpoques en què aquesta pràctica és diària i d’altres en què apareixen entrebancs per poder practicar amb continuïtat. En aquestes ocasions la voluntat i la fe s’han de mantenir més fortes, perquè les excuses per no fer la pràctica poden ser molt potents.
A mi m’agrada practicar pel matí, perquè començo el dia amb calma i equilibradament i després tot transcorre amb més facilitat. Per fer una bona pràctica, és a dir, per a poder gaudir de tots els seus beneficis, és necessari disposar del temps suficient. Si practico pensant que d’aquí una hora he hagut d’acabar la pràctica per tenir temps de fer tot el que haig de fer i dur les meves filles a temps a l’escola ja no estic centrada en el meu cos mentre practico, estic centrada en l’agitació de no fer tard…i això m’altera i em desconcentra. Per tant, necessito llevar-me d’hora, i necessito força de voluntat i motivació per llevar-me d’hora. Quan la voluntat em falla, he de cercar recursos per a estimular-la i aconseguir que aquesta es desvetlli per poder actuar com desitjo.
Quan tenim dificultats per llevar-nos d’hora, hi ha una sèrie d’eines que poden ajudar-nos a instaurar aquest hàbit:
No cal dir que dur una alimentació equilibrada i saludable i fer exercici suficient és bàsic per al nostre benestar. Són hàbits imprescindibles perquè els seus beneficis ens aplanen el camí de la vida.
Cuidar-nos amb el ioga en temps de crisi: la respiració i altres recursos El ioga és una disciplina espiritual que té com a objectiu primari
Una qüestió d’hàbits! El ioga va d’hàbits. En sànscrit se’n diuen samskara. Hi ha hàbits beneficiosos i, d’altres que, tot i que poden ser plaents momentàniament,
Què significa eka tattva Rellegint els sûtres de Patanjali i pensant en ells, tots són una perla de saviesa que ens obren la ment i ens la