Què és el ioga (II)

Fa uns anys vaig assistir a un seminari de Claude Maréchal, impulsor i transmissor del Viniyoga a Europa, i ens va explicar una bella imatge de com l’Upanishad compara el ioga amb l’ocell.

Cada part de l’ocell representa un concepte diferent: el cap és la fe –shradda– i determina la direcció que prenem a la vida; la cua és el nostre origen, d’on venim, tot allò que ens caracteritza, tant si és heretat com assolit per la nostra experiència; les ales ens permeten volar i avançar en el camí de la vida, una és la nostra realitat –rita–, i l’altra és la Veritat amb majúscula, la Veritat absoluta,–satya–.

El desequilibri entre ambdúes ales és el repte de la vida, son els conflictes que ens trobem al nostre entorn. Quan les dues ales tinguin la mateixa força arribarem a un equilibri interior i el nostre vol per la vida serà harmoniós.

Quan algú ha assolit una consciència interior profunda, ha assolit l’estat de saviesa que sustenta la Veritat. Quan algú ha arribat a un nivell de coneixement interior profund, ha arribat a un estat de saviesa –bhara–, que sosté la Veritat. Amb aquesta idea, el ioga tracta d’equilibrar ambdues veritats.

altres entrades

comparteix l'experiència

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Contacte